Skador och besvär

Fot-ont, nån som vet+

Hej
Har fått rejält ont mellan några mellanfotsben ganska långt fram, känns från tåfästena och några cm bakåt. Läkare trodde stressfraktur, men röntgen visade inga sprickor. Däremot rejält slitna leder i framfoten, vilket inte är så konstigt efter alla års jobb o träning i olika former. Det är inte heller Mortons neurom.

Läkaren trodde på balnas mellan träning o värk, vila och antiinflammatoriskt, och antog att överbelastning helt enkelt gett akut inflammatorisk smärta. Jag är inte så väldigt svullen, men det är både irriterande och smärtsamt. Nån som varit med om något liknande o har tips?
 

2009-12-09 09:48
Stressfrakturer syns inte på rtg. Smiley Egentligen ganska logiskt om man tänker på hur de uppkommer. Däremot kan en läkt stressfraktur synas.  

2009-12-09 13:54
Hmm? Läkaren sa inte alls så. Varför skulle inte alla olika typer av frakturer synas på röntgen. All förtunning (t tex sprickor) i Kalciumrikt material syns väl rimligen på röntgen? Eller menar du att de skulle vara så tunna att de inte går att se därför?  

2009-12-09 14:27
Det är riktigt som Evely säger, att en vanlig slätröntgen inte visar på stressfraktur. En magnetröntgen däremot.  

2009-12-09 14:55
Jag är ju inte medicinare, men eftersom jag är geolog i grunden har jag hyfsad koll på principerna för röntgen-metodik. Kan nån av er förklara hur/varför det inte syns? Varför leder inte alla sprickor i benvävnad till förändringar i absorbtion av röntgenstrålningen? Inte att jag inte tror på er, men jag förstår det inte rent fysikaliskt - tunnare lager med Kalciumjoner = mindre vitt på plåten, väl?  

2009-12-09 15:12
Jag är inte radiolog/röntgenläkare så jag kan inte svara på Dina frågor.

Google kunde dock. Smiley

http://www.praktiskmedicin.com/sjukdom.asp?sjukdid=454
 

2009-12-09 15:38
Joo, jag hittade samma på Google men det svarade ju inte på min fråga om varför? Däremot kanske en förklaring på mitt symptom - ifall jag trots allt har en stressfraktur  

2009-12-09 16:05
Gjorde det inte? Vad jag kunde utläsa stod det att det kunde ta upp till två månader efter symtomdebut innan det syns på en slätröntgen. Förmodligen för att frakturen är så liten?

Alltså tolkar jag det som så att vill man ha svar snabbt är det magnetröntgen som ska till.

Annars har jag inget annat tips än att fråga en röntgenläkare.
 

2009-12-09 16:16
Jag kan bara säga att när jag har haft misstänkt stressfraktur så har den erfarne landslagsläkare jag gått till fixat MR och inte vanlig röntgen. Jag antar att han gjorde det av en anledning.  

2009-12-09 16:39
Om man tittar på hur benvävnaden fungerar så tycker jag att det blir begripligt.

Det finns två sorters celler i benen. Den ena heter osteoblaster och den andra osteoklaster. Osteoblaster bygger upp ben och osteoclaster bryter ner ben. Dessa båda finns hela tiden och jobbar hela tiden

Så länge som man har samma belastning på benen över sikt så håller sig benen starka, men när man ökar belastningen tex ökar upp träningen fort så ökar den bennedbrytande aktiviteten (osteoklasterna) fort medans den benuppbyggande aktiviteten (osteoblasterna) hinner inte riktigt med.

Om du tittar på hur benes struktur så ser du att det inuti benet finns trabekler (stavning?) Det ser ut som ett nät av tunna pinnar. Vid överbelastning, egentligen mer utmattning än överbelastning, så tunnas ett antal av dessa ut och knäcks. Det blir så att säga inte ett tydligt brott utan mer en massa pyttesmå skador orsakade av att trabeklerna i ett område blitt för tunna och troligen gått av.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cancellous_bone

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/34/Illu_compact_spongy_...

http://www.biologyreference.com/images/biol_01_img0056.jpg

Efter ett par månader så ska man på röntgen kunna se en kant liksom, där det har läkt. Så slätröntgen kan visa en läkt fraktur. Däremot så vet jag inte om frakturen efter oförändrad belastning blir så stor att den syns...

Hoppas att det var till ngn hjälp Smiley
 

2009-12-09 16:43
Hur ser dina fotvalv ut? Nersjunket främre fotvalv (går ungefär på tvären bakom tårna) kan ge besvär ungefär som du beskriver. I alla fall hade jag det. Utlöstes efter en intensiv tränings-sommar med stavgång, jogging och nyinköpt med mycket promenader i sandaler. Jag blev bra med hjälp av fotinlägg och anpassad träning.  

2009-12-10 15:23
Rejält platt valv, både här o där. Kör med inlägg sen förra vintern, men det verkar inte hjälpa för just det här (däremot mår mina knän bättre av fotinläggen)  

2009-12-10 15:26
Hej Anders!
Är nyfiken på om du hittade någon metod att bli av med "fotfäste-smärtan". Har under vintern under längdåkningsperioden fått samma/liknande symtom som nu tycks bli värre med löpningen. Känns mest när jag böjer tå 2 och 3 (om stortån är 1). Såg att du kämde Vasaloppet (starkt jobbat) blev det värre av det?
Mvh Jim
 

2010-03-14 11:39
Vasan gick ganska bra, däremot var Vikingarännet en plåga. Trol pga att skridskokängorna är alldele för platta inuti o mina inlägg inte går in där. Magnetröntgen sa: artrit i framfoten, benmärgsödem och bursiter i mellanfoten, men inga stressfrakturer. Läkare tyckte tre månader utan löpniing eller hopp o stötar. Rörelse som inte gör ont var bra att fortsätta med. Men foten blir inte ett dugg bättre, så om inte hela kroppen ska bli sned av haltande och utebliven träning måste jag nog försöka hitta någon annan läkare eller nåt.  

2010-03-14 16:55
Aj, det låter inte skoj. Det är ju själva fan att kroppen inte håller när det enda man vill är att kunna springa lite. Mina problem är inte i nivå med dina (än i alla fall) och min plan är Voltaren 5 dagar, försiktig jogging och om det inte försvinner om någon vecka, kolla upp om inlägg kan vara lösningen. I ditt fall låter det jobbigare? Kortisonspruta?  

2010-03-14 17:27
hej, jag måste bara berätta om min egen erfarenhet med ett fotproblem. Jag hade för några år sedan ont i min högerfot, ungefär mitt på foten men mellan lilltån och pektån. Det smärtade även när jag satt helt stilla tillslut. När jag gick till min läkare som jag sedan tidigare hade mycket dålig erfarenhet av, slängde han bara en blick på min fot och sa -"du är plattfot, inte i hålfoten men framme vid trampdynan vid tårna". Den enda hjälp jag fick var att jag skulle läsa och träna efter en bok skriven av en sjukgymnast som specialiserat sig på just fötter. -"inlägg är ingen idé de hjälper bara för stunden" tyckte läkaren. Jag var mycket missnöjd men fick ändå tag på boken via universitetsbiblioteket och tränade efter förslagen där . och döm om min förvåning när jag efter bara någon vecka var helt smärtfri och har varit det sedan dess. Och mina fötter är mycket snyggare.
Prova gärna: Bättre fötter av Gotved Helle
http://opac.helsingborg.se/internopac/opac/search_result.aspx?TextFritext=%27...
 

2010-03-18 00:56
Jag har också nedsjunkna (främre) fotvalv och just nu rejält ont i högerfoten. Har någon här konkreta träningstips eller länk till såna?
Jag ska låna Gotved Helle's böcker (tack för tipset) och "Motions- och idrottsskador och deras rehabilitering", men den senare får jag vänta ett tag på...
 

2010-03-23 22:12
Jag hade länge liknande problem och har även jag nedsjunkna framfotsvalv. För mig var formgjutna inlägg räddningen.  

2010-03-29 16:32
Jag får återkomma i denna tråden pga av samma besvär som Anders ett tag nu.

Jag gick till en kiropraktor som knäckte alla leder i foten (plus nacke, rygg och bäcken). Jag hade en tydlig stelhet i den foten jämfört med den andra och han rekommenderade fotgymnastik som rehab efter de två behandlingarna jag fick.

Är själv utrustad med något nedsänkta främre fotvalv, men kiropraktorn menar att idogt tränande av fötternas muskulatur är bra mycket bättre än inlägg, som eg bara tar bort symtomen men inte åtgärdar orsaken.

Jag vet inte hur det här kommer att sluta, men det känns redan mycket bättre. Smiley
 

2010-03-29 16:43
Kul att höra att det finns de som blir bättre. Själv kan jag gå ett par kvarter - med inlägg. OCh känns inte som att det går åt rätt håll. Vättren-träningen åt h-e. Tillomed golfsäsongen lär få stryka på foten.  

2010-03-29 17:56
Den där boken måste jag försöka få tag i också, för jag är verkligen plattfot och upplever inte alls att jag blivit hjälp av mina inlägg. Snarare får jag mer ont i fötterna av dem tycker jag. Och jag känner ju också att det för framtiden måste vara bättre att träna upp de fötter jag har än att hela tiden hjälpa dem lite extra med stöd och inlägg, det känns ju som om det måste försvaga dem tycker jag.  

2010-03-31 09:41
Nån som kan tipsa om bra fot-övningar?  

2010-03-31 11:41
Anders, jag kör flera av dessa:

http://www.sct.nu/traning/ovningar/fotvad/fotvad.html

Förutom dem, så tåknycklar jag handdukar både med och utan extra vikter (=grejor) på.

På jobbet, där inga vanliga handdukar finns, drar jag ut ett par, tre meter papper från sån där rulle, lägger på golvet och knycklar ihop.
 

2010-04-01 08:50
Detta låter ju som en kopia av mitt bekymmer!

Har fått (sedan ca 2-4v tillbaka) smärta i ena foten strax bakom lilltån på själva trampdynan.
Gör ont när jag belastar den ytan, känns spontant som någon form av inflammation, begynnande stressfraktur(?).
Första tanken var att det kom från den lilla ökade dosen löpning vilket är troligast, men även att ev cyklingen kan ha bidragit något då trycket/klossen ligger under blandannat denna delen av foten.

Hela foten sätts i: ingen eller liten smärta.
Stående på hela foten, Vinklar foten inåt: ingen smärta.
Stående på hela foten, Vinklar foten utåt: ingen eller liten smärta.
Stående på hela foten, ställer mig på främre delen: Smärta.
Normalt gående: Smärta vid frånskjut.

Vad skulle en kortisonspruta innebära i träningssynpunkt?
Är det 2 vila efter en sådan som gäller elr hur brukar ordinationen/rekommendationen se ut?

Ska testa fotgymnastiken.

External image
 

2010-04-29 16:59
Trist!

Vad händer om du provar med inlägg, eller åtminstone en rejäl framfotspelott?
 

2010-04-29 18:11
Fick mitt nya inlägg från Anatomic i förra veckan men bara gjort ett 10km pass med dessa. Det gick väl och under själva löpningen känns/kändes det inget alls.
Det är efteråt som smärtan återkommer och ställer till det.

Som sagt, kommer köra lite fot gymnastik samt jogga lätt inkl massera och knåda lite voltaren till o från och se vad som sker.
Har ju ett litet evenemang om ca 22 dagar som bland annat innefattar ett maraton.

Panika lite och trycka en kortisonspruta känns som ett ev val det med, mest pga frustration och irritation.
 

2010-04-29 19:16
Låter som en ganska bra plan. Vore jag du skulle jag snabbt som attan häls på hos en idrottsläkare för undersökning o ev magnetröntgen så du vet vad det handlar om.

Lycka till på Lanzarote! Om nåt år eller två när jag inte har ont i foten längre kommer jag tillbaka ...
 

2010-04-30 09:09
Googlat runt ännu en hel del och kommit fram till att detta som mest stämmer in på mig -

Mortons Syndrom
________________________

Känselnerven mellan 3:e och 4:e tån kan ibland komma i kläm och bilda en ömmande knuta som kan ge svår belastningssmärta i form av värk med en huggande känsla.

Initialt kan man pröva att behandla med en fotbädd ( en främre pelott ) som stöder upp de mellersta metatarsalhuvuderna och ökar utrymmet så att nerven avlastas.
Åtgärd: Vi (Anatomic) rekommenderar för avlastning individuella fotbäddar efter gipsavgjutning.

Och de nya inläggen har jag ju så fortsätter på den inslagna tänkta linje jag har.

External image
 

2010-04-30 12:56
@Lejonhammar

Jag har själv metatarsalgi d.v.s. nedsjunket/kollapsat fotvalv och det är inte alltid självklart att det ska dit en pelott. Jag fick min "dom" på Stockholms fotklinik/Sophia och läkaren var mycket noga med att poängtera att jag skulle instruera fotortopeden som skulle göra mina fotbäddar att inte sätta dit en pelott. Ortopedteknikern skakade på huvudet men jag stod på mig. Idén är att försöka jobba upp fotstyrkan igen. Förra året i september sprang jag maraton. 10 månader efter "domen".

Smiley
 

2010-04-30 14:26
Ahh ok.
De inlägg (helfotsavgjutning) jag har är framtagna för mina benhinnor som ställt till det för mig sedan urminnes tider.

Är med inne på att det som behövs är att bygga upp styrka i foten så kommer inte komplettera med några andra fot pelotter elr dylikt för främre delen.
 

2010-04-30 14:45
I mitt fall är pelotter enda sättet att kunna gå mer än några enstaka steg utan ökad smärta och inflammation, så det är nog väldigt olika!  

2010-04-30 15:00