Anna Karin D

galenskap

I månadsskiftet november - december tar ingen vanligt vettig människa semester av ingen särskild anledning alls.
Man biter ihop. Drar upp axlarna mot kylan och mörkret och strävar på i motvinden. Kikarsikte mot julledigheten. Då ska man - efter att ha bevistat otaliga julavslutningar och julbord, köpt panikjulklappar, köpt rätt sorts mat och stått i hundra mil av svettiga köer, pyntat sitt hem och städat överallt, skickat julkort till folk man knappt minns äntligen slappna av i den stora goda familjekretsen (om man har någon, om man står ut med dem) och knäppa nötter och äta gröt. Och slappna aaaaaaaaaaaaaaav.

Man tar alltså inte ut sina semesterdagar nu. Om man varken ska till Thailand, julmarknad i Lübeck eller på en bussresa med musical och middag i Stockholm.
Allra minst här i södraste delen av landet, där landskapet just nu visar sig från sin allra fulaste sida. Där mörkret är som mest kompakt, där ljuset viker vid halvtresnåret. Där vinden pinar så att dunjacka är en nödvändighet - finns det någon ställe i detta land som är så kallt som Skåne? Skulle vara Göteborg då. Rått, vått, påträngande.
Smutsiga gator, smutsiga åkrar, smutsiga husfasader, bleka människor klädda i brunt.
Ingen vettig människa tar väl ledigt då för att bara göra ingenting? Tar dagen som den kommer, trotsar väder och vind, trampar i några lerpölar, tänder ett ljus och dricker sin kopp kaffe långsamt?

Jag har tagit semester. Ska inte klä mig i arbetskläder förrän på onsdag. Jag har inte planerat någonting. Jag ska inte städa. Inte pynta. Jag vill göra något fel. Åka till stranden? Ta ett dopp i sundet? Springa tre mil? Köra upp till Kullens fyr och stirra ut över ett grått ingenting? Drömma drömmar som aldrig blir sanna?

Jag vill inte vara vettig. Jag vill vara lite galen, speciellt just den dag jag bara har exakt ett år kvar till vändpunkten. Det är inte idag. Men alldeles snart, och det här är min present till mig själv.
2008-11-28 11:20.


Comments to the blog posting


Vara ledig och göra ingenting känns som det absolut rimligaste man kan göra med de här sena novemberdagarna.
(Och därefter jobba över julhelgen.)
28/11/2008En väldigt bra present. Skulle själv vilja ha en sådan nu. Men men, jag kommer inte gå på otaliga julbord och julavslutningar så jag kommer nog att orka mig igenom denna månad ändå. Snart börjar det ljusna igen.
28/11/2008Jag tänkte skriva en sak men så såg jag vad Ove skrivit. Det är exakt vad jag själv tänkte skriva, så jag behöver inte upprepa. Klokt med ledighet är även min bedömning. Ha det riktigt skönt och spring dina mil. Själv skulle jag dock hoppa över badet i sundet och nöja mig med karet!
28/11/2008Lite galen skall man väl vara? Men det var en mening jag inte riktigt förstod "ett år kvar till vändpunkten". Tror du har missuppfattat något där. Eller så har jag inte märkt av att jag redan har vänt. Eller så var det så länge sedan att det har jag glömt?
28/11/2008Leffes minne är inte riktigt vad det var innan det vände!
28/11/2008Så låt oss då vara ovettiga....
29/11/2008När infaller vändpunkten, och vad är det som vänder?
05/12/2008