A FunBeat user

To view this person's training diary and profile, you must sign in to FunBeat.

Rent kött, nostalgi.

Renskav. Sommarloven i min barndom inkluderade att fixa lunch åt oss själva. Likaså de fåtaliga dagar vi var hemma under läsåret. Sommaren  när jag börjat skolan tror jag, hade vi en barnflicka som antagligen hjälpte oss ordna lunch och skulle ha koll på att vi inte ställde till det alldeles. Men senare så var det min bror och jag eller jag ensam som fick se till att äta något. Vi åt en tallrik ananas, och vi stekte en fryst hamburgare och två brödskivor och vi lagade renskav med makaroner. Förmdligen var det någonstans där, när min bror började jobba på somrarna jag började lära mig fixa mat. Förutom att göra vinägrett alltså.

Att fräsa upp ett paket renskav i pannan var lätt, ungefär som bacon, och att koka makaroner var lätt.  

Renskav var också något min far kände till, hur det skulle vara. Med tiden började vi ofta laga renskav lite mer "arbetat", slå på grädde, lite gele och kanske slänga i svamp. Somliga insisterar på att det ska vara potatis till, och lingon, men jag håller fortfarande på pasta, även om mandelpotatis är gott.

Med tiden började min far klaga på skaven. Det började dyka upp senor i den. "Inte riktig renskav, renskav är fint, magert kött som skavs av tunt, när det är fruset(?), innanlår eller så, så att det är mört och snabblagat."

Men vi vande oss, nu verkade det mer vara hyvlade restbitar. Med grädde på och låt det puttra så är det iaf gott.

När vi städade i frysen så hittade vi ett paket som blivit liggande i botten av frysboxen. Ett ensamt paket räcker inte så långt när Sonen och Lillan är hungriga, och det är inget de fixar själva med makaroner, inte när de kan värma en Billy.

Paketet gick ut för mer än ett år sedan, och det tog ett tag till innan jag tog fram det ... Jag var lite misstänksam, men det ska ju vara magert, och det hade varit ordentligt fryst, så jag sniffade på det och tittade på det.

Det är då jag ser att det här har ingen likhet med min barndoms renskav. Det är inget skav. Det är fyrkantiga köttplattor. Ser ut som hoppressad skinka, sån där fyrkantig, fast med "viltfärg" istf rosa. Köttplywood? Snarare spånskiva eller masonit av kött i likformiga, rektangulära tvåmillimetertjocka skivor.

Ganska besvärligt att få till en hanterlig "renskavsgryta" av, men det gick att äta.

http://www.funbeat.se/blogs/show.aspx?BlogPostingI...

2019-10-09 08:09.


Comments to the blog posting


Mm, renskav - det var länge sen. När jag började läsa blev jag jättesugen, fast kanske inte lika sugen på slutet. Köttplywood? Fast det är ju gott ... Men vi brukar nog äta ris till. Tror jag. Och sockerbönor.
09/10/2019Ris fungerar också.
Det smakade ok, men jag är glad att jag inte hann servera min far sånt skav .... Han hade ansett det för kulinarisk hädelse och inte låtit maten tysta mun.
10/10/2019