A FunBeat user

To view this person's training diary and profile, you must sign in to FunBeat.

När man gissar tider

En gång i begynnelsen, på Piggelin, så handlade det om listor där det tävlades i "träningstid".

Tjafs uppstod eftersom den som tränar lågintensivt kan hålla på längre, så hur ska man jämföra den som går i en timme och den som springer en halv?  Här finns inget rättvist svar, för det kan rentav vara så att den som går i en timme i någon bemärkelse anstränger sig mer, hur konstigt det än låter. Eller den som lyfter en tung vikt tre gånger jämfört med den som lyfter en lättare tolv gånger? Eller simning med löpning, eller yoga med aerobics, eller bodypump med  cykling?

Det enda som ändå blir rättvist är tid, för vi har lika ont eller gott om den, men vi har olika förmågor och behov. Den tid vi annars skulle lagt på något annat som inte är tänkt att förbättra vår hälsa, vår kropps prestanda, vare sig det är styrka, snabbhet, kondition, uthållighet, rörlighet eller pricksäkerhet.

Men någonstans hänger det här kvar, jag ska inte redovisa för mycket tid när jag skriver in i min träningsdagbok. Dra av lite tid för när instruktörer bara pratar, för när grejer tas fram, för att man väntar på gymmet ... Eller stannar och klappar en hund. 

Å andra sidan vill jag ju inte framstå som att jag överdriver hur snabb jag är, Att jag påstår att jag ständigt springer i minst 6:40-tempo, eller cyklar 25 km/h jämt, eller simmar som en säl. För det gör jag ju inte, särskilt inte just nu. 

När jag som nu varken vet tid eller sträcka exakt blir det ännu knepigare, eftersom jag gissar. Ska jag räkna lågt mot tidmålet eller mot risken för att överdriva min prestation?

2019-06-22 07:51.


Comments to the blog posting


Jag tänker såhär; om jag inte stannade och klappade den där hunden så hade jag inte orkat hålla så högt tempo efteråt (tänk intervallöpning, där räknar du ju med ävan stå/gå-vilan i din träningstid).
Så jag reggar totaltiden, även om det skulle slinka med lite vila också...
24/06/2019