A FunBeat user

To view this person's training diary and profile, you must sign in to FunBeat.

Sportyoga

Folk skadar sig i yoga nuförtiden sägs det. Instruktörer som pressar elever till att sträcka sig så att skador uppstår. Såna där historier som brukar berättas om galna ballettlärare, och tokiga instruktörer i gymnastik och kampsport, fast från yogavärlden

När jag yogar med en video brukar Adriene ständigt säga att vi ska strunta i hur vi tror det ska se ut, och passa på när vi tränar hemma och inte oroar oss för vad andra kan tycka, att leka i poserna, och inte förta oss. Att vi kommer dit vi kommer, så småningom. Säkert klokt av henne, jag vet inte om man kan hållas ansvarig för elever som skadar sig framför teven. En yogagrupp jag gick på handlade väldigt lite om poserna och väldigt mycket om andning, rätt zazen, sitta och andas, inte så mycket flamboyant som "syns". 

Flera av mina karateinstruktörer var i grunden emot tävlingar i karate. Karate är självförsvar och det är "zen" när man övar kata. 

Sparring i karate finns i många former, och för varje form har man tillfälliga regler. Vissa former är helt bestämda på förhand, andra säger att bara vissa attacker är tillåtna. Reglerna finns för säkerheten, men man växlar mellan olika regler för att träna på olika saker.

På tävling så gäller regelsystem och någon sorts poäng, som enligt många inte är förenligt med hur karate fungerar. Tävla i kata är inte heller riktigt något alla uppskattar. Men det här är en västanfläkt jämfört med när jag hittar den här videon:

Sportyoga

Världsmästerskap i yoga. Jag tappar hakan. Jag hade faktiskt aldrig hört talas om det, och visst, en ny gymnastikform, men att tävla i yoga? Visst jämför folk sig, och det är lätt att vara lite mallig över något man "klarar", men iden är väl att inte prestera, att släppa stressen osv? Är det yoga om man tävlar i det?

IYSF

När jag kollar verkar det som om man korat världsmästare i yoga sedan 2004, något som definitivt undgått mig.

Jaja om folk tycker det är roligt så ...

2019-06-01 11:14.


Comments to the blog posting


Jaha, där ser man... 😀 Jag visste inte heller att det fanns någonting sådant här. Thanks for sharing!
01/06/2019Och förresten så småpratade jag med en kollega i instruktörsrummet, igår. Han är PT och superinstruktör och håller klasser i HIIT och GRIT och Cykel och BodyAttack, och nu så hade han börjat att gå på litet yoga för sin egen del, under de senaste veckorna. "Men jag har skadat mig!", sa han. "Jaså, vad då?", undrade jag. Jo, han hade fått ont i handloven vid tummen. 😀

Sedan, hur var och en av oss ska utöva olika yogarörelser på ett sådant sätt så att det är hälsosamt för en och inte skadar, det är ju en stor fråga, och där så tycker jag att din Adriene kommer med kloka råd. 😊
01/06/2019Jag tänkte återknyta lite till att man inte ska pressa sig och man kommer dit tillslut. Det jag saknar med många yogainstruktörer är förberedande övningar fram till en asana. Eftersom jag tränar hästar så vet jag hur jag ska komma fram till något genom att göra något annat. Inte att tjata om samma sak i olika intensiteter. Vill se mer sådant-
01/06/2019Kollade på videon. Kommentarsfältet var enigt iaf. Själv vet jag inte vad jag tycker i vanlig ordning. Kan inte så mycket om yoga, men en så bred aktivitet som utövas av så många människor måste ju ha avlägsnat sig från ursprunget och utvecklats i många olika riktningar på gott och ont. Om alla får utöva yoga på det sätt de vill kanske inte tävlingsyoga stör. Vad tycker ni?
02/06/2019Jag tycker det är roligt att se på "ormmänniskor" och yoga marknadsförs ofta med "titta vad vi kan", samtidigt är frågan är det yoga eller cirkusnummer? Vem äger rätten att säga vad yoga är? Yoga spretar åt många håll! Bland religiösa utövare så finns det i sin tur invändningar mot att yoga säljs som konfessionslösa avslappningsövningar osv.
De som tycker det är roligt att tävla får såklart göra det, men då bör det nog kallas sportyoga för att särskilja den inriktningen också.

02/06/2019Risken för anklagelser om kulturell appropriering måste ju vara skyhög när det gäller yoga.

Precis, vem kan säga vad yoga "är"?

Att ge de olika varianterna olika beteckningar låter som en bra lösning.
02/06/2019Yoga asanas kan man väl betrakta som en konstform, samtidigt som de kan vara så mycket annat, också. Jag tycker bara att det är trevligt ifall folk som vill gå in för fullt för den här aspekten av yoga har bildat ett idrottsförbund och håller mästerskapstävlingar i Yoga Sports... 😃
04/06/2019