A FunBeat user

To view this person's training diary and profile, you must sign in to FunBeat.

Beroenden

I "Den långa vintern" av Laura Ingalls Wilder så finns en utläggning om att lita på moderniteter. Invånarna i De Smet, Syddakota har byggt sina tunna baracker till hus mitt ute på prärien och räknat med att tågen ska gå och hålla dem med kol, fotogen, mjöl och fläsk utan avbrott. Handlarna och brädgården har "magra lager" för att hålla nere kostnaderna. Det ingen har räknat med är en generationsvinter, en vinter så extrem att forskare i efterhand ansett att LIW överdrev, men efter att ha studerat loggar från andra källor kommit fram till att den vintern kan ha varit precis så hård och lång på riktigt. I vilket fall så slutade tågen gå och invånarna i De Smet hotades av svält och att frysa ihjäl. Men de kämpar, de tränger ihop sig, eldar med hö och mal vete i kaffekvarn. Mamma gör en lampa av en knapp, en tygbit och ett tefat.

Samtidigt minns de när de gjorde allt själva, stöpte  ljus och högg ved och de inte köpte mycket av maten i affären utan lade upp vinterförråd på vinden och i källaren, troligen också det rejäla stockhuset.

Jag har haft diverse problem med digitaliseringen ett tag. Min dator la av. Nu i veckan slutade paddan ansluta till nätet. Som kronan på verket så råkade jag köra min telefon i tvättmaskinen igår, 60 grader kulörtvätt rekommenderas inte för pansjotelefoner.

Men det var paddan som var värst. Plötsligt var jag nära blind. Busstider? Telefonnummer? Öppettider? Biblioteket? Yogavideos?!!! Matrecept? You name it, nästan allt är mer eller mindre kopplat till att ha en uppkoppling.

Jag undrar vad familjen Ingalls skulle ha sagt?

2019-04-05 13:42.


Comments to the blog posting


Intressant. Nu blev jag sugen på att läsa om böckerna.
05/04/2019Ja, jag blev också väldigt sugen på att läsa om de här underbara böckerna...
06/04/2019...och jag älskade TV-serien också...
06/04/2019Nja, teveserien hade jag en aning svårt för, mem böckerna har jag läst många gånger!
07/04/2019