A FunBeat user

To view this person's training diary and profile, you must sign in to FunBeat.

Mitt mål

Jag har bestämt att mitt mål inom kondition ska vara att kunna springa 3 km på 15 min. I nuläget springer jag 3 km på 17 minuter. Vanligtvis springer jag 3km på 15-16 minuter, men testet jag gjorde visade annurlunda eftersom jag på senaste tiden blivit sämre på att träna enbart min kondition. Detta mål passar perfekt för mig av flera anledningar. Jag gillar att träna och det är något jag är intresserad av, att denna uppgift kom nu var något positivt eftersom jag nu äntligen kan fokusera mer på min kondition igen. Jag har spelat fotboll i nästan hela mitt liv, därför har jag haft en träningsfrekvens på 3-4 dagar i veckan bestående av både träningar men också matcher på helgen, ibland även styrketräning med laget. Detta har gjort att jag tränat medelintensivträning men också högintensiv träning och oftast har jag legat i zon 3, speciellt under våra matcher. Min syreupptagning har därför varit bra och min kondition generellt har varit väldigt uthållig. 

      För några månader sedan slutade jag på fotboll eftersom mitt intresse inte var lika stort längre. Jag märkte då direkt att min syreupptagning blev värre och min vilopuls ökade tyvärr. Anledningen till detta är ju som sagt att jag slutade på fotboll, men även att mitt fokus ändrades till styrketräning på gym istället för konditionsträning. Jag har fortfarande försökt hålla kvar min kondition genom att ha en konditionsfrekvens på 1 dag i veckan med en duration på ungefär 20 minuter beronde på vilken konditionsövning jag gör. Därför tror jag att jag fortfarande kommer ha chansen till att uppnå detta mål, just eftersom jag fortfarande tränar min kondition, är målmedveten, ger inte upp och har även tränat i nästan hela mitt liv. Jag tror även all min styrketräning på gymmet kan hjälpa mig när jag springer då jag tidigare haft problem med att mina ben inte orkar osv och de nu är mycket starkare.  

Jag funderade ett tag på hur jag skulle planera upp min träning så att mitt mål skulle gå att uppnås. Efter en del tänkande och även diskuterande med min pappa kom jag fram till en bra planering. Jag tränar redan 3 pass i veckan (mest styrketräning) och det funkar och känns jättebra. Det är alltså något jag kommer fortsätta med. Jag kommer nu lägga mer fokus på min kondition med hjälp av att t.ex. springa på springband eller i spåret när det blivit varmare. Min duration kommer vara beroende på hur långt mitt pass kommer vara, men jag kommer försöka springa mellan 15-17 minuter. Jag kommer variera mig mellan medelintensivträning  och högintensiv träning. Varför väljer jag att planera upp min träning på detta vis? Jo en variation mellan dessa två zoner ger extra bra resultat. När du tränat högintensiv träning behöver du även vila. Ifall jag bara skulle träna högintensivt skulle jag både riskerat skador som kan ske när man tränar på detta sett, men även riskera att mitt arbete inte görs fult ut eftersom min kropp och mina muskler inte skulle orka. Ifall jag enbart skulle ha tränat medelintensiv träning skulle min slagvolym inte blivit så mycket bättre och därför inte ge så mycket effekt som jag vill. Att variera mellan dessa träningsformer är därför effektivt och något jag kommer fokusera på, både för mitt psykes skull men också för min kondition. Jag kommer även ligga i zon 1 under denna träningsperiod eftersom zon 1 är lågintensiv träning som skapas när jag tillexempel går på långpromenader med min mamma. 

 När jag tränar medelintensiv träning kommer jag tillmesta dels använda mig av löpning med intensiteten 70-80%. När jag tränar högintensiv träning kommer jag försöka komma upp i intensiteten 90-100% genom att ha ett pass med intervallträning med 30 sekunder stegrande fart upp till 85% och därefter 20 sekunders vila. Jag kommer även träna mig i zon 3 genom andra konditionsövningar, som bland annat trappmaskiner och cykling. Detta kommer jag göra för att variera mig och även få använda olika delar av kroppen och få olika muskler att arbeta. Till sist kommer jag även att delta i olika pass som gymmet arrangerar, ett pass som är extremt bra och effektfullt är att träna HIIT. Denna form av träning är högintensiv och fungerar som en form av intervallträning. Jag kommer då både få vila men även ta ut mig till max, vilket gör att min puls kommer öka och då kommer mitt syrerikablod skickas till mina muskler, detta kommer leda till ökas slagvolym. 

 Under dessa veckor kommer jag som sagt vara mest fokuserad på min kondition i form av springning. Men jag kommer såklart även variera mig av både styrketräning och kondition, samt vanlig lågintensivträning på tillexempel promenader. Jag kommer alltså försöka att använda olika pulszoner eftersom variation är viktigt. Sedan kommer jag såklart ha kvar mina vilodagar för att återhämta mig. Jag tränar:

Måndag-vilodag

Tisdag- högintensivträning

Onsdag- Vilodag

Torsdag- medelintensivträning samt lågintensiv om jag känner för det. 

Fredag-vilodag

Lördag- högintensivträning 

Söndag- medelintensivträning

2019-04-03 14:57.


Comments to the blog posting


bra skrivet!
03/04/2019Spännande mål att få följa och se om du uppnår det. Det jag gärna ser att du utvecklar i din text är:

- Hur ser du på dina möjligheter att uppnå ditt mål ?(lätt eller svårt utifrån din fysiska status?)

- Utveckla gärna VARFÖR du valt att träna, främst, medelintensiv och högintensivt? Varför har du valt att variera mellan dessa?( På vilket sätt hjälper dessa nivåer dig att nå ditt mål?)

- Stärkt gärna dina tankar med sakliga argument (fakta) och passande ord och begrepp när du motiverar din träning.

Lycka till!
14/04/2019