Anna Karin D

Gång än en gång

Jag har via en för mig mycket närstående människa (X) fått inblick i gångsportens märkliga värld. Jag har skrivit om det förr, flera bloggar. Det är fascinerande irriterande.

Den närstående har nu istället för att ge upp gåendet i resignation inför de svårbegripliga reglerna och turerna kring dem och tävlingarna, bestämt sig för att engagera sig. Han är sådan, X. Envis och engagerad.

Han sitter följaktligen numer i Skånes gångförbunds styrelse. Där sitter två personer, en av dem är X.

För att om möjligt rycka sporten ur dvalan och det långsamma döendet har X skrivit en motion, till Gångförbundets årsmöte. Sveriges gångförbund alltså. Syftet är att locka fler veteraner till sporten genom att förenkla det krångliga bedömningsmomentet. Plocka bort regeln om ett helt rakt knä i stödfasen, eftersom så många äldre successivt tappar förmågan till detta med stigande ålder, inklusive P själv, som har artros.

Det vore ju liksom kul om fler än fyra fem stycken veteraner ställde upp på SM tävlingarna. Och att oron för att plockas från banan efter att bara ha fått gå en liten bit när man rest långa vägar till obygden (läs Filipstad )inte precis lockar nybörjare.

Förslaget löd att grundregeln om det sträckta knät slopas, åtminstone för 55-plussare. Regeln om att inte springa behålles, naturligtvis. 

Bra, eller hur?

Men ni anar inte vilket snutigt svar X fick! Jo, det var ju trevligt med en motion. Men den var skriven på fel sätt. Dessutom, skrev ordföranden, låt oss kalla honom Y, att även om det inte står i regelboken så kan domaren döma mildare om en gamling går med tydlig promenad- eller marschstil. Bara gångaren inte har nytta av sina otillräckligt knän och går för snabbt tack vare dem.

Han anklagar till råga på den extremt osjälviska X att skriva detta i egenintresse, eftersom han inte lärt sig gå rent, dvs med översträckta sträckta knän.

Och så avslutar han det hela med att "det går att gå fort med böjda knä, så som Groucho Marx".

Jag blev grymt irriterad över det här och kunde inte, som den elaka kvinna jag är, låta bli att författa följande: 

1.Går Groucho Marx fort? Och i såfall - går han så fort just för att han har dålig knästräckning? Eller trots att hans knän hålls krokiga? Vet vi det? Annars kan man undra vad denna märkliga liknelse vid Groucho Marx har med saken att göra. Är det för att förlöjliga hela motionen?

2."Veteran som går med tydlig marsch- eller promenadstil ska dömas mildare. Gångaren får inte tjäna på sin dåliga knästräckning." ok. Vad är tydlig marschstil? Promenadstil? Definiera! Är det innebärande otillräckligt sträckta knän? Vad menar ni med "tydlig"? Och hur vet vi om gångare tjänar på sina krokiga knän? Hur ska vi kolla detta? Om inte knät är möjligt att räta ut fullt är det maximalt sträckt för just denna gångare. Om denne då går väldigt fort, är duktig till och med, gör fina tider - tjänar han/hon då på sitt handikapp, sträckdefekten? Är det alltså bara ok att ha svårt att sträcka knät fullt ut om du är tillräckligt långsam? Dessutom: regler ska INTE vara oskrivna. 

3.HUR kan du veta att X skriver detta av  egoistiska själ? Är inte detta en både ful och otrevlig anklagelse tagen ur luften? Skulle det möjligen inte kunna vara så att han faktiskt vill hjälpa till att få sporten att utvecklas och leva vidare, hitta nya utövare genom denna regeländring? Det finns många många äldre idrottare, tex löpare som fått sluta med sin löpning och att tävla pga artros i knälederna. Artros ger mycket ofta en lätt rörelseinskränkning i leden, vilket gör att den vare sig kan böjas eller sträckas fullt. Ja, han lider av detta handikapp. Det är han inte ensam om. Men det gör honom per automatik inte till fullblodsegoist.

4. Eftersom tonen i mailet är som den är tolkar jag det som: ingenting bör förändras. Nytänk och visioner är av ondo. Motioner är bara välkomna om det är skrivna på rätt sätt. Människor med ideer på minsta sätt relaterade till sig själv klassas som egoister. Människor med oförmåga  att sträcka i knälederna är INTE välkomna att tävla, såvida de inte går mycket långsamt. Kanske är nya utövare i veteranåldern inte välkomna överhuvudtaget? 

5. Vad jag fått höra är att kvinnor inte är speciellt välkomna i förbundsstyrelsen. Det förvånar mig inte det minsta.

Fortsätt jobba på er egen undergång, den ska bli intressant att följa.

Hälsningar,

Elaka AD, 

leg fysioterapeut med specialområde artros, tillika löpare, men aldrig gångare.

Ska väl tillägga att denna text INTE skickades till Y, ej heller någon annanstans. Men nu står den här....

2019-02-19 05:04.


Comments to the blog posting


Suck .... Vilken tråkig människa. Du kanske skulle skriva om ditt mejl, lite, eller inte alls, och skicka det.
Som av en händelse lyssnade jag på det senaste "Stil" i p1 igår (finns som podd), det handlade om gåstilar, dock inte om gång som sport, det kanske hade varit ytterligare en ingång, de pratade faktiskt inte ens om powerwalk eller stavgång.
Men olika åsikter om hur man ska gå har folk haft.
19/02/2019Herregud. Ja, varför inte skickat det?
19/02/2019Och nu har än mer häpnadsväckande fakta kommit i ljuset ....jag tar mig för pannan. Vad är det för fel på människor?
Lingling: Ja, tänk så SVÅRT det kan vara...att bara gå....
19/02/2019🌹Du får en ros för att du ger ris till de som förtjänar det! ( du är bra på att formulera)
22/02/2019