Anna Karin D

Lunch

Det här blogginlägget handlar inte ett endaste dugg om träning. Men, det behöver ändå skrivas. Just här.

Idag, på lunchen, satt vi (dvs mina unga kollegor och jag) som vanligt i lunchrummet. Fysioterapeuterna runt bordet och arbetsterapeuterna i soffan. Mina FT- kolleger - de unga trettio-nåt - som vanligt rejält högljudda för att inte säja skrikiga....eller usch nä nu låter jag som ett surkart, de är GLADA, skrattar och tjoar och är den sortens personer nästan alla, extroverta. Det är INGET fel med det, stämningen är hög. Jag är tyst. Sitter lite vid sidan om, idag hamnade jag i arbetsterapeutsoffan. Jag orkar oftast inte ens försöka vara coolrolig. Inte så mycket för att jag är en generation äldre (jag menar jag har också varit trettio-plus/minus, inte ofantligt länge sen, jag minns det väl) utan för att jag är sådan. Ju mer omgivningen låter, desto mer tystnar jag. En dålig egenskap.

Det var inte svårt att höra samtalet från min soffposition. Det var höga gapflabb, många....och ljudliga. Jag hörde A, som alltid hörs mest, berätta om förmiddagens tumörmottagning där hon suttit med som fysio. Hon berättade om en gamling, en gammal avdankad läkare som verkade envist hänga sig kvar, trots att han "typ har gått i pension för tio år sen eller nåt" och han kommer in i en "ful gammal manchesterkavaj" och han luktar....haha..."han luktar PENSIONÄR"...allmänt gapflabb här. Och de andra tumörläkarna..haha...ja dom får ju ge honom "de enklaste små fettknutorna att operera bort, så att han typ har nåt att göra, utan att förstöra för mycket"....ännu högre gapflabb.

Den ovan beskrivna och utskrattade illaluktande och förvirrade gamle gubben som verkar vara där utan att någon egentligen vill det är B. För inte så hemskt länge sedan var han en auktoritet i landet inom sitt gebit, tumörkirurgi av ortopediska tumörer.  Ledande inom sarkomforskning, professor vid Lunds Universitet. Han kan OERHÖRT mycket.  Jag gissar att han fortfarande är ett namn för människor i den branschen.

Jag kände mig beklämd.

Nu funderar jag på att be mina kollegor att vara så snälla att be mig sluta om jag skulle börja "lukta pensionär", eller bli patetisk på annat sätt. Jag har ju redan enkla sysslor (avdelningsjobbet) men det är nog mest för att ingen annan vill. För jag vill INTE att de sitter runt lunchbordet och hånskrattar åt något den gamla tanten inte begriper eller hur hon ser ut. Det bjuder jag inte på. I det fallet är jag fruktansvärt snål.

2019-02-06 17:19.


Comments to the blog posting


Bra att du står upp för din kollega kirurgläkaren! Att göra narr av människor och att prata nedsättande om dem för att de är äldre, eller för hur de är klädda, det är inte på något sätt vare sig roligt eller coolt. Bara dumt och lågt. Ingenting annat än ohyfs. Det låter som att det saknades en hel del respekt och empati, där vid lunchbordet. Individer som kanhända har... sin ungdom... men just inte så mycket annat...
06/02/2019Tack! Ja, jag vet inte. Jag vill ju inte klandra mina kollegor, att vara ung är inte detsamma som att vara dum (precis som att vara gammal inte är detsamma som gaggig), men det här kändes inte kul, bara sorgligt.
06/02/2019Ja, sorgligt...
06/02/2019Det gör, på riktigt, ont i hjärtat att läsa.
06/02/2019Riktigt dåligt. Undrar om alla håller med, eller om det blir något slags grupptryck?
06/02/2019Det är alldeles säkert grupptryck inblandat. Det finns någon/några till som är lite tysta, som jag.
07/02/2019Yngre och höga på det, och okunniga, och tycker att de är sååå roliga just då. Försöker ta avstånd från det faktum att om några år är de äldre, gråare och mindre häftiga. Förhoppningsvis lännar de denattityden lunchrummet och har inte med den till läkaren i fråga, eller andra äldre vare sig de är patienter eller kolleger. Sorgligt.
07/02/2019Så låg nivå! 👎 Dålig stil.
07/02/2019Oerhört tråkig och deprimerande jargong! De tror kanske de är coolroliga men från min horisont verkar deras samtal helt ocoolt ,hjärtlöst och humorbefriat.
07/02/2019Att skriva här får inte dem att förstå vad de håller på med. Kan du,
har du mod att förklara för dem hur illa berörd du blir och hur illa de gör andra. Försöker själv låta bli att prata om andra och absolut inget som jag inte kan säga direkt och mellan 4 ögon. En bra regel som väglett mig och inneburit att det blivit några samtal mellan 4 ögon. Mitt förslag: ta ett samtal med den mest högjudde. det kommer att leda till något positivt det är jag övertygad om.
18/03/2019Jag tänker mig när jag läser sånt här att jag bör reflektera lite över när jag kanske glider in i jargong, eller när jag gjort det. Kanske fler gör det? Funderar över sina egna brister och inte lika lätt faller in i "kören".
Just i det här speciella fallet vet jag inte om det är så lätt att se vem eller vilka som den som är modig borde konfrontera i en flock, är det flera så kräver det en del. En väg är om man nu inte har orken, att ta upp det vid utvecklingssamtal, angående arbetsmiljön, så kanske det når fram så småningom, men det är inte säkert.
18/03/2019Det leder förstås ingenstans att jag skriver om det här just här, det är fegt men jag är feg.
Jag känner då och då ett behov att beskriva sådana här händelser i ord, och att någon läser. Det gör det bättre för mig, jag får ur mig lite frustration, men förändrar naturligtvis ingenting.
Jag är inte stark nog att stå upp för min åsikt när jag konfronteras med dessa starka och högljudda personligheter. Jag är tyst. Skrämmande.
19/03/2019Du kanske inte når just de du berättar om, men du kanske når andra och påverkar deras beteende, så jag håller inte med om att det leder ingenstans att skriva här.
19/03/2019Tack för de orden Lingling!
Inte lätt med relationer och gruppkonstellationer...Inte lätt att göra rätt.
:-)

19/03/2019