A FunBeat user

To view this person's training diary and profile, you must sign in to FunBeat.

2018 - En gång är ingen gång...

Tävlingsmässigt så är nog 2018 det året med minst genomförda lopp. Missade en hel del KM/DM på grund av resor och surast var nog att jag inte fick chansen att försöka ta en medalj på 10000m som tillsammans med IM var årets stora mål. PB på endast två distanser vilket iof inte är så konstigt när man har passerat 50. IM var den ena och Tallbodavarven var den andra. Tallbodavarven ska ju vara en halvmara men är ju inte riktigt det och hela tävlingen är ju så unik så jag räknar den som en egen distans. På Blodomloppet så valde jag att springa med Max som ville springa milen på 48 eftersom hans fröken hade gjort någon gång. Sagt och gjort. Att han senare sprang alla 10 varven själv i Tallboda och därmed fixade en dryg halvmara i terräng innan sin 10-årsdag gör ju inte att man som pappa blir mindre stolt.

Efter målgång på min första IM så kände jag att det här gör jag aldrig om men bara två dagar senare hade jag ändrat mig. Nu när jag visste vad det innebar kunde jag lägga upp en träningsplan som skulle göra resan lite snabbare men framförallt mindre plågsam. Simningen fick bli som den blev men betydligt fler långpass på cykeln skulle klaras av och även löpningen skulle ha maran i fokus. Tyvärr så lyckades jag inte få till långpassen på cykeln i år heller däremot så hade jag betydligt fler mil i benen när det var dax.

Simningen gick ok. Lite långsammare än förra året vilket förmodligen berodde på att jag inte hittade några bra fötter att följa. T1 gick riktigt bra. Vi (Nocout) hade fått prioriterade platser och det nya systemet där man byter om vid sina påsar var mycket smidigare. Cyklingen gick mycket bättre trots bristen på långpass. Vädret och framförallt avsaknaden av stark vind bidrog. Det som inte hjälpte var punkan jag fick efter bara någon mil på Öland. Lagningen tog onödigt lång tid i stressen och jag kunde inte låta bli att tänka att om man nu ska få punka kan man väl åtminstone få den i den senare delen av cyklingen när kroppen ändå vill vila lite. T2 fungerade oxå bra. Jag hade tagit ut fötterna ur skorna en stund innan för att kunna vifta lite på tårna men även för o få till en snabbare växling. Ut på löpet kändes det betydligt bättre i år jämfört med förra året och hela första varvet kändes benen fräscha. Jag hann börja fundera på om jag inte skulle kunna gå ner mot eller tom gå under 11h trots punkteringen. Jag hann dock inte så mycket längre innan benen inte tyckte det var så roligt längre och km-tiderna börja oka. Kämpade på så gott det gick och försökte att inte gå mer än vid stationerna. Runt 30k förstod jag att jag skulle klara sub12 även om jag skulle behöva gå större delen av resterande sträcka o då var pannbenet inte speciellt hårt utan det blev mer och mer gång. Lyckades sen med några km kvar att hålla mig löpande in i mål på tiden 11:44. Jag var betydligt fräschare än året innan och fick i mig både mat och dryck innan jag relativt obehindrat gick och hämtade mina grejer.

Nu har jag gjort IM 2 ggr och visst kan jag göra det igen men eftersom jag ff är lite för mycket tävlingsmänniska så är ju sub11 det som jag i så fall vill sikta på och det inser jag att jag inte kommer att klara då jag inte kan motivera mig att köra de långa passen som behövs.

Nästa år satsar jag istället på halva distansen. Jag tror att det passar mig mycket bättre. Det är ff långt så man måste träna ordentligt men man slipper få dåligt samvete o känna stress för att man inte får till +100k cykelpass. Man slipper oxå hela hysterin med enegiuppladdning o energipåfyllning före och under tävling.

Statistikmässigt blev 2018 ett nytt rekordår vad gäller tid och total distans. Detta beror i första hand på att det var så fint väder och jag fick till en himla massa cykelpass isf pendlarpass. Löpmässig har det oxå varit ett bra år. Varken ljumske eller baksidor har bråkat nämnvärt och intervallpasset i slutet på året har visat på bra form. Avslutade året löpmässig med att köra 5k inomhus på 18:46 som ändå är en helt ok tid för en 50-åring.

2018-12-28 13:37.


Comments to the blog posting


lycka till nästa år, fortfarande imopnerad över din 5km tid i veckan. svensk statistik för din åldersklass på 5000m, finns? hur ligger du till. ett dm/sm kanske vore ngt att kolla upp för 19?:) god fortsättning:)
28/12/2018Tack! Tror dock att det finns en hel del gubbar som är snabbare på sm-nivå. God fortsättning på dig!
29/12/2018