Anna Karin D

Hjälp, eller nåt

Här kommer jag med lite ångest mitt i allt sommarnjutande, livsbefrämjande, lyckogröna, semesterlapande! 

Mitt i alla solskimrande lediga strandbilder och löpturer på blomsterängar, nyinköpta cyklar och glädjefnatt i alpnatur sticker jag emellan med NOJA!

Tio makalösa dagar i Slovenien, en total verklighetsflykt i en omgivning som slår det allra smaskigaste vykort med hästlängder fick mig att glömma bort försäkringskassor, omplaceringar och sjukstämpel, jag bara liksom fanns. Och kände mig hur pigg och normal och kapabel som helst.

Hemkomsten blev smått brutal. Efter ett dygn av tvätt och påfyllning i kyl och frys (växterna på balkongen hade överlevt, heja sönerna) träffade jag igår min chef och HR-specialisten. (Hon som fått på sin lott att kolla upp och ordna andra arbetsuppgifter till mig när jag börjar jobba i september. Utan vårdinslag och patientkontakt.) Det visade sig då att: hon inte godkänt läkarens intyg om att jag behövde andra arbetsuppgifter. Läkaren borde skriva på annat sätt, på annan blankett, vilket inte läkaren anser sig vilja göra eftersom hon tycker att hennes motivering och blankettsort är nog. Så därför händer i nuläget ingenting. Men OM jag nu anses ändå inte kanske vara så väldigt kapabel att jobba inom det yrke som gjort mig sjuk och ur slag och psykiskt vrakartad, så avslutas min rehabilitering med omedelbar verkan (rehabilitering? What?)och då letar man administrativa sysslor till mig, administrativt-vad-det-nu-innebär, pappersvändande, klick på skärm? i första hand på ortopeden Malmö/Lund (vilket tydligen var hart när omöjligt att hitta), i andra hand inom hela divisionen (svårt det också), och i tredje hand i hela region Skåne (vilket kan innebära klick på dator eller sortera papper i Kristianstad). Nice. Hittar man inget där heller avslutas min anställning, vilket betyder att jag får sparken. 

Jahapp. Så var det med det. 

Sådant står jag inte ut med. Alltså jag står inte ut med att vara så i händerna på andra människors pappersexercis och agerande. Jag står inte ut med ovissheten. Att hamna i Kristianstad upplever jag som ett straff. Att vända papper likaså. 

Jag måste hitta något på egen hand! Jag måste styra mitt liv, jag måste styra min tillvaro, göra mina egna val, jag vill BESTÄMMA! 

Så nu snurrar tankarna febrilt och jag måste starta direkt med mitt letande. Jag funderar på att bita ihop på halvtid på min gamla arbetsplats, i mitt hemska yrke, bara för att inte riskera att bollas med hej vilt kors och tvärs, för det skrämmer mig ohyggligt att inte själv få göra mina val. 

Och den andra halva tiden....ja, den är öppen. Jag har varit vaken sedan fyra i morse och formulerat jobbansökningar i huvudet, grunnat på presumtiva mottagare av dem.

Det var det! Nog med ångesten! Nu återgår vi till sommar och sol och kulisslika alpbilder! Så det så. 

2017-07-13 12:20.


Comments to the blog posting


Men gaah!
Återkommer med mer konstruktiv kommentar så småningom.
13/07/2017Ja, gaah! Jag återkommer också i frågan. Kan man verkligen avsluta någons anställning på det sättet? På vilka grunder? Arbetsbrist?
13/07/2017Ja, säj det! Men jag flyr hellre än fäktar.
13/07/2017Har du hört av dig till facket?
14/07/2017Denna byråkrati, rätt blankett hit och dit, skriva si eller så, blir trött på dessa kvarnar som mal utan egentliga resultat.
Du gör helt rätt som provar hitta egna lösningar, och vill ha kontroll på framtiden.
14/07/2017Nej Helena.
Idag har jag mest lust att ge upp allt.
14/07/2017Någon av de två parterna, läkaren eller chefen skulle jag koncentrera mig på till att börja med. Om du har en bra läkare skulle jag gå dit och ha med mig något som påvisar exakt vad chefen vill ha nedskrivet med signatur och allt. Varför blir min fråga också, varför godkänner inte chefen det läkaren skrivit??
14/07/2017Inga som helst problem med min chef. Det är HR som "har regler att följa". Och även om det godkänns så känns inte alternativet att kunna hamna precis varsomhelst med vadsomhelst utan att kunna medverka speciellt lockande. Jag har tappat styrfarteñ idag. Orkar inte. Orkar inte leta upp min semesterlediga läkare heller, för vad hjälper det? Nä, idag är jag låg.
14/07/2017Jobbigt:(
14/07/2017Använd helgen till att samla mental energi, gärna i gott sällskap och utomhus (och vill du av outgrundlig anledning vara inomhus får du gärna komma hit och lägga pussel med mig. Pratande är valfritt.) Påstår inte att allt på något magiskt sätt kommer att ha ordnat sig på måndag, men världen kanske känns lite mindre svart iaf.
Kram!
14/07/2017Tack snälla fina Helena! Jag hämtar säkert upp mig och får distans och perspektiv. Det finns värre saker här i världen! Men idag är det lite gnälligt och segt med mej. Det är ok. Kram!
14/07/2017Suck, det är tufft att ha med FK att göra! De har så många konstiga regler med dagar hit och dit att följa. Det brukar löna sig ändå att ifrågasätta och komma med egna förslag ev. Få en arbetsbedömning om vad som kan vara lämpligt för dig attfortsätta med. Det brukar vara i samarbete med HR, arbetsförmedlingen och den sjukskrivne. Jag har haft en del ( som arbetsgivarrepresentant) sådan lyckade lösningar för alla parter! Kram
14/07/2017Vilken kalldusch!
Tyvärr har jag också negativa erfarenheter av HR-folk, upplever det som att de kan vara minst sagt stelbenta i sitt tänk.
Nu har du haft några dagar att smälta det här - hur går ditt resonemang nu?
Dina funderingar på jobbansökningar till diverse presumtiva arbetsgivare låter ju spännande - du har en massa jävlaranamma, det har du bevisat (det är inte vemsomhelst som arrangerar en löptävling bara sådär!). Och du är en mästare på att formulera dig. Mitt i allt elände är det en ren njutning att läsa dina blogginlägg (ja nu smickrar jag, och menar varje ord!). Såklart att du ska ha ett jobb som du inte blir sjuk av, och där dina fantastiska egenskaper kommer till användning.
Kram på dig!
18/07/2017Tack! Så snällt skrivet. Jag är fortfarande handfallen. Har skickat några förfrågningar till olika ställen, men bara fått svar på en av dem (negativt). Ja, det är sommar....och semester. Nej, jag vet inte hur jag snabbt ska kunna hitta ett nytt jobb. Tyvärr. Inte pessimist, snarare realist.
18/07/2017