Anna Karin D

Dan före dan och snart nytt år

Igen!?

Det är tätt mellan årsskiftena nuförtiden, jobbigt tätt. Man blir till exempel ett år äldre alldeles för ofta, och man hinner aldrig fatta att det är sommar förrän den är slut. 

När det gäller jul däremot ser jag fram emot att den snart är slut, jul är inte min kopp te. Lutfisk och sylta, skinka och sill. Samt på det en hysterisk överdos av påtvingat måstemys. Sprayfrost. Nu var det inte om det jag tänker blogga, för det har jag gnällt över tillräckligt på andra bloggplatser. Kanske är jag bara avundsjuk på alla som får till den där glimrande familjejulen där alla ler och strålar in kameran med röda kläder och rosor på kind? En låda aladdin på soffbordet.

I dag råder inte minsta julstämning vädermässigt sett. Solen skiner, det är lite blåsigt men väldigt milt. Lera. Rätt trevligt, trots brist på julattributet snö, bättre än grånarevinden med isregn, så som det var igår. 

Jag har tagit en dag semester idag.

Jag tog mig ut till skogen och jag joggade (stapplade) en runda. Det går rent ut sagt erbarmligt dåligt nu, med löpningen. Det sitter nog lika mycket i skallen som i kroppen tror jag. Vad ska jag göra åt det här? Ska jag göra något åt det här? Kanske bara låta det vara, låta det ha sin tid...

Snart nytt år är det och då på sin plats med tillbakablickar över det gångna samt framåtblickar och visioner mot det nästkommande. Visioner avseende löpning och utmaningar med den, om träning då, eftersom detta är funbeat. Visioner, har jag det? Har jag någonsin haft det? Ska jag upprepa det jag skrev förra året, och året dessförinnan? Och sedan struntat i. Vart är jag på väg, ser jag någon röd tråd?

Ja, kanske. Jo, men visst, jag tror tiden är kommen. 

Året som gick. Ett år där löpning, träning, tävlingar, stress inför dem, besvikelser efter dem faktiskt äntligen börjat ta allt mindre plats. Jag har nämnt, känt att det måste ta allt mindre plats i livet, beskrivit det här. 

Jag har haft en tendens att att känna mig alltmer  låst och bunden i rutiner och träningsupplägg, och jag har upplevt en ökande olust och ofrihet pga det. Det finns ju faktiskt annat som är kul och lockande i tillvaron tänker jag, intressen som fått stå tillbaka för all denna träning. Då är det dags att bryta! Men det är inte lätt inte....beroendet är starkt och svårkuvat.

Men det går att turistlöpa! Det gjorde vi i Amsterdam i höstas, jag och Per. Så fantastiskt glädjefyllt och avslappnat. Utan klocka. Man kan springa trail också, det gjorde jag två gånger, det är också kravlöst för mig, kilometertider spelar underordnad roll. Och man kan cykla. 

Nästa år ska jag fortsätta min jakt på glädje och lust. Det ska nog gå tänker jag. 

Jag väljer bort allt uppmätt och precist. Jag väljer bort bana. Jag väljer bort alla redan sprungna tävlingar. Jag väljer bort det mesta i tävlingsväg förresten. Jag väljer i alla fall bort att tävla på tävlingar. Jag väljer bort rekord, placeringar och pers. 

Jag ska försöka - ja, försöka alltså, för det är så SVÅRT, så svårt, dra ner på träningsdosen. Jag ska hitta annat som ger mig ro och tillfredsställelse. 

Jag ska hitta mig själv tänkte jag. Var har jag gömt mig?

God Jul alla människor!

2016-12-23 13:40.


Comments to the blog posting


Lyssnade på en podd idag, vilket i för för sig inte är så vanligt. Nåväl Petra Månström och Malin Ewerlöf som konstaterade att för att springa bra så måste man vara i form men även mentalt i form. Så att det går dåligt nu med löpningen kan ju vara förknippat med Julen.
23/12/2016Det är alltid intressant att läsa det du skriver. Du skriver så bra. Julen är inte heller min kopp te. Men jag vill i alla fall önska dig en God Jul och ett Gott Nytt År!
23/12/2016Vad är alla tider vi presterar värda egentligen? Tycker annat i vår del av livet ska vara fokus. Upplevelsen och glädjen i utövandet, det tycker jag är viktigt. Vi kommer att göra mycket roligt tillsammans nästa år, uppleva och glädjas av genomförandet. Må bra av vår träning.
23/12/2016Ja precis...vad är definitionenpå "att springa bra"? Är det alltid detsamma som"att springa fort"? Eller, kan det faktiskt innebära att springa med lust, smärtfritt, utan prestationskrav, med upptäckarglädje?
23/12/2016Tack Maria (Pia)! God Jul till dig! Har upptäckt att det finns många antijulare bland oss. Leif....julen. kanske, men den påverkar inte så himla mycket. Är mer lite trött på hela cirkusen!
23/12/2016Jag årstider! Tycker alla har sin charm. Treditioner får man inte fastna i. Passar de inte så får man ändra på något, inget skall tas för givet. Av julen gillar jag mest alla ljusen och dofterna! God jul Anna-Karin och önskar dig ett spännande 2017!
23/12/2016Om Man frågar mig är glädje och lust det enda som räknas. Utan dem är det bara att lägga ner för min del. Men hur får man det, glädje och lust. Hur bibehåller man motivationen? För min del är det enkelt. Jag tävlar helt enkelt inte. Och tävlar jag inte finns ingen yttre press på mig, bara den inre och den kan vara minst lika hög. Men det är jag som kan påverka den och ingen annan. Men det går att överföra även om man tävlar. Ta befälet över sin egna situation.

Men som sagt. För min del har detta tänk gett följande i år. Jag cyklade 228 dagar i rad. Jag kommer att ha tränat 350 dagar i år, på cykel. Jag har redan nu cyklat mer än 1600 mil i år. Bara det att jag förra veckan cyklade på måndagen 15 mil, för att på tisdagen cykla 31 mil. Jag tror inte det skulle vara möjligt om jag 1. Cyklade med en moderaterna ansättning och 2. Kände glädje när jag cyklar och det oavsett om det är jul, midsommar, påsk eller en vanlig onsdag i oktober. Det spelar ingen roll när. Det som spelar roll är vad.

God fortsättning önskar jag dig Anna Karin.
28/12/2016P: grymt imponerande. jag tycker också cykling är väldigt roligt och avslappnande men jag är lite nyfiken hur lång tid tar det dig att cykla 30 mil?
03/01/201730 mil tar ca 10-12 timmar, lite beroende på väglag mm.
Veckan före jul cyklade jag själv 31 mil. Det tog drygt 12 timmar för mig.
07/01/2017